Bayram, Kurban ve Görevlerimiz…

Dr.M.Zeki UYANIK
810 Görüntüleme
18 Ağustos 2018 15:25
Son Güncelleme: 18 Ağustos 2018 15:25

Bayram, sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı, ikramların yapıldığı sevinç ve mutluluk günleridir.

            Bayramlar, sevme, sevilme ve sevindirme günleridir. Bu güzel günler vesilesiyle, başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizi, komşularımızı, eş dost ve akrabalarımızı ziyaret edip gönüllerini ve hayır dualarını almamız gereken günlerdir.

            Ziyaret edemediklerimizi de en azından telefon ve diğer iletişim araçlarıyla bayram sevincine ortak etmeliyiz. Çünkü bayramı bayram yapan tatlı sözle, güler yüzle insanın gönlünü almaktır.   

            Bugün, vatanı için babasını kaybeden şehidimizin yetimine baba, eşine kardeş, anne babasına evlat olma günüdür.

            Bugün,  evinde, yatağında, huzurevlerinde ve sosyal hizmet kurumlarında gözleri kapı ve pencerelerde olan mahzun gönüllere evlat, anne baba ve kardeş olma günüdür. Zira bugün bayramdır. Bayram ise kimsesizlere kimse olma günüdür.

            Bayramlar aynı zamanda dargınlıkların ve kırgınlıkların bir kenara bırakılıp küslüğü bitirme günleridir ki Sevgili Peygamberimiz gönüllerimizin ağır yükü olan küskünlükle ilgili olarak: “Bir kimsenin Müslüman kardeşiyle üç günden fazla küs durması helal değildir.

(Müslim, “Birr”, 8) hadisi ile aramızdaki dargınlıklara ve küskünlüklere son vermemizi tavsiye etmektedir.

            Bayramlarımız, millet olarak kimliğimizin önemli bir parçasıdır. Kimliğimizin bu önemli unsurunu gelecek kuşaklara aktarmak ise dini bir görevdir.

            O halde bu güzel günlerin manevi anlam ve önemini çocuklarımıza hem anlatarak hem de yaşatarak öğretelim.

            Bu güzel ve özel günlerde bizlerden sadaka, dua ve Fatiha bekleyen vefat etmiş yakınlarımızı da ayrıca unutmayalım.

            Bayramlar sevinç, mutluluk ve kardeşlik günleri olduğu gibi aynı zamanda ibadet ve paylaşma günleridir. Bu anlamda Kurban Bayramında yapılacak en güzel ibadet ve paylaşımlardan birisi de şüphesiz Kurban kesmektir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz bir Hadisinde: “Âdemoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz”(Tirmizi, “Edahî”, 1) buyurarak kurban bayramında kurban kesmenin ne kadar faziletli olduğuna işaret etmiştir.

            Kurban kesmek, Allah yolunda samimiyetin, fedakârlığın, cömertliğin ve teslimiyetin ifadesi olduğu gibi aynı zamanda,  Müslüman kimse kurban kesmekle, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in hatıralarını tazelemekte ve gerektiğinde kendilerinin de aynı teslimiyet ve fedakârlığa hazır olduklarını göstermektedirler.

            Sayısız nimetlerine karşı Rabbimize arz ettiğimiz kurbanlıklarımız; elimizin ve evimizin bereketlenmesine, gönlümüzün zenginleşmesine, paylaşım ve cömertlik duygularımızın daha da gelişmesine, eş, dost, akraba ve komşuluk münasebetlerimizin pekişmesine vesile olmaktadır.

            Bu kadar olumlu özelliğe ve güzelliğe sahip olan bayramı ve kurbanı, bayramın ve kurbanın hikmet ve faziletlerine gölge düşürecek hoş olmayan davranış, görüntü ve çevre kirliliği ile olumsuzlaştırmamalıyız.      

            Bu mübarek bayram gününde yurdumuzda ve dünyanın çeşitli bölgelerinde zor durumda olan Müslüman kardeşlerimizi de dualarımızda unutmamalıyız.

            Bu özel ve güzel bayramımız camilerden başlasın, evlere taşınsın, bütün yeryüzüne yayılsın.

            Bu duygularla kurban bayramının ülkemiz, milletimiz, İslam âlemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını yüce Mevla’dan diliyorum.

Yorum Yazın