SENDİKA

Hakbirsen'den Sözleşmelilere Kadro Talebi

hakbirsen sendikası
794 Görüntüleme
02 Şubat 2021 20:59
Son Güncelleme: 02 Şubat 2021 20:59
Hakbirsen (Diyanet Ve Vakıf Çalışanları Sendikası) Eyüp Sultan meydanında 2013'den beri kadro bekleyen sözleşmeli personel için basın açıklaması yaptı.
Hakbirsen'den Sözleşmelilere Kadro Talebi

 

Basın açıklamasında Hakbirsen Genel Başkanı Nail Sarıkaya şunları söyledi;

Kıymetli Basın Mensupları

02.07.2018 tarihine kadar atanan sözleşmeliler süresiz iken bu tarihten sonra atanan diyanet personeli 3+1 sistemine dahil edilmiştir.

Bununla beraber aynı kurumda 4A kadrolu, 4-B süresiz sözleşmeli ve 4B 3+1 sözleşmeli kadrosunda çalışan üç farklı sınıf personel ortaya çıkmıştır.

Burada Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık söz konusudur.

Biz 2013 ile 2018 arasında atanan 18.000 din gönüllüsü sözleşmeli personelin neden 3+1 sistemine dâhil edilmemiş olduğunu ve aynı görevi yapmalarına rağmen aynı haklardan neden faydalanamadıklarını merak ediyoruz.

4-B Sözleşmeli personel aynı kurumda görev yapan 4A personelin faydalanlandığı ve aşağıda belirttiğimiz haklardan mahrumdur.

 

Bir diğer husus en kutsal olan aile bağları 4-B Sözleşmeli personel yer değişikliği yapamadığı için dağılmaktadır.

Sadece kadroya geçişleri itibariyle 2019 yılı ve sonrası atananlar için 10/A maddesi kapsamında çalışma süresi üç seneye ulaşanlara kadro hakkı tanınmıştır.

Buna istinaden 2019 öncesi atanan, 3 yıllık çalışma süresini dolduran bazı arkadaşlarımız mahkeme yoluyla birer birer kadro almaya başlamıştır.

Bizler kendi çalıştığımız kurumu mahkemeye vermeyi etik bulmamaktayız.

Bu konuya bir çözüm getirilmesi maruz bırakıldıkları eşitsizliğin son bulması ve ailelerin dağılmaması hususunda acilen bir çözüm bulunmalıdır..

 

Bu bağlamda hali hazırda bulunan hak ve eşitsizlikleri bir kaç madde ile kamuoyunun insafına sunuyoruz

 

1) 4B SÖZLEŞMELİ HAK MAĞDURİYETİ YAŞAYAN DİN GÖREVLİLERİ KADRO İSTİYOR

2) Uygulanmakta olan çifte standartın bir an evvel son bulması 4A lı bir görevli ile 4B li arasında görev bakımından hiçbir fark olmadığı halde özlük hakları konusunda 4B li görevli çifte standarta tabidir

3) 4B li bir görevlinin yılda 20 gün izin hakkı var bu iznini kullanmadığı takdirde bir sonraki yıla devretmiyor 4A lı görevlinin izni devrediyor.

4) Görevde yer değişikliği yapan 4B li için yol izni uygulanmazken 4A lı bir görevliye 15 gün izin verilmektedir

5) 4B li görevli görev yaptığı yerden tayin istemesi için 3 yıl sürenin dolması gerekiyor ve ancak dikekçe ile başvuru yaparak müftülükler in belirlediği bir yerde görev alabiliyor 4A lı mbsts puanı ile istediği caminin sınavına girerek gideceği camiyi tercih hakkına sahiptir.

6) 4B li bir görevli görevde yükselme, yurtdışı ve manevi danışmanlık sınavlarına giremezken 4A lı personel bu sınavlara girebiliyor.

• Eş durumuna bağlı atama taleplerinde, sözleşmeli personelin eşi özel sektörde ise eş durumu tayin hakkı bulunmamaktadır. Ancak kadrolu bir personelin eşi özel sektörde çalışıyor ise belli şartlar altında tayin hakkı bulunmaktadır.

• Sözleşmeli personelin sözleşme fesih halleri, kadrolu personelin sadece disiplin cezası almasını gerektirecek hususlarda da geçerlidir. Örneğin, mazeretsiz ve kesintisiz 3 gün işe gelmemek.

• Sağlık mazereti ile naklen atama hakkında, kadrolu personelde sözleşmeliye göre daha çok imkan tanınmaktadır. Örneğin, kadrolu personel vasi tayin edildiği kardeşinin sağlık mazereti ile tayin hakkı sahibi iken 4Blinin böyle bir hakkı bulunmamaktadır.

Hulâsa-i Kelam

Biz sözleşmeli din gönüllüleri olan kardeşlerimize reva görülen bu çifte standartın ve adaletsizliğin bir an evvel kanun koyucular tarafından giderilmesini sizlerden bekliyoruz.

Yorum Yazın