HAC - UMRE

HACCIN YAPILMADIĞI YILLAR

hakbirsen sendikası
1943 Görüntüleme
06 Nisan 2020 03:34
Son Güncelleme: 06 Nisan 2020 03:34
Manisa Diyanet Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Nail ÇAM İslam tarihinde haccın yapılamadığı yılları sosyal medya hesabından paylaştı.
HACCIN YAPILMADIĞI YILLAR

İSLAM TARİHİ BOYUNCA YAPILAMAYAN HACLAR

Suûd hac ve umre bakanlığının krallığın resmî Web sitesinde verdiği bilgiye göre islam tarihi boyunca hastalıklar, salgınlar siyasi olaylar, felaketler, yol güvenliğin olmaması ve iktisâdi buhranlar... gibi sebeplerle 40 hac sezonu hac ibadeti yapılamamıştır.

 

Bunlardan bazıları şunlardır: 

 

Karamita Katliamı: Hac farizası ilk defa karâmitalar nedeniyle yapılmamıştır. Ğulat-ı Şia’dan olan bu grup, hac şeâirinin câhiliye şiârı ve putlara ibadet türünden olduğuna inanıyordu. 

Karamitalı EbûTâhir H. 317'de 8 Zilhicce günü Kâbenin kapısına dikilmiş ve adamlarına,kafirleri ve taşlara ibadet edenleri yok edin emri vermiştir. Kabe’nin rükunlarını kırıp dökmüşler ve Hacer-i esvedi yerinden sökmüşler ve onu Bahreyn’in başkentine götürmüşlerdir.

30 binden fazla hacı adayı öldürülmüş ve yıkanmadan, kefenlenmeden ve namazları kılınmadan gömülmüşlerdir. Üçbin ölüyle de zemzem kuyusunu kapatmışlardır.

Bu olaydan sonra on yıl kadar hac yapılamamış; bunlar insanları hacc için Bahreyn’e davet etmişlerdir.

 

Vebâ Salgını. H. 357’de El-Mâşiri diye bilinen salgın sebebiyle hac yolculuğunda bir çok insan ve susuzluktan develeri ölmüş, Mekke’ye ulaşabilenlerin büyük çoğunluğu da haclarını eda ettikten sonra ölmüştür.

 

Pahalılık: H. 419’da meşrık veya Mısır ehli pahalılık nedeniyle haccedememiştir.

 

Güvenlik: H.429’da tüm islam coğrafyasında müslümanları karışıklığa sevkeden olaylar olmuş ve Mekke’ye gelememişlerdir.

 

Harp: H. 654 ve 658’de harpler nedeniyle hacı adayları Mekke’ye gelememiş sadece hicazlılar haccedebilmiştir.

 

Fransa’nın saldırısı: h. 1213’te Fransa’nın saldırısı nedeniyle Mekke’ye ulaştıran hac yollarının emniyeti olmadığından hac yapılamamıştır. Hint’ten gelen veba: h.1246’da Hindistan’da ortaya çıkan veba haccın tatil edilmesine sebep olmuştur.

 

Tarihi kesin olarak tespit edilemeyen bazı yıllarda zaman zaman görülen kolera salgını Arafat’ta pek çok hacının ölümüne sebep oluyor ve ölümler Mina’da zirve yapıyordu.

 

Nail Çam

Yorum Yazın